Jacobus Ariense van DijkMaria Kales (Kanis)

Grietje van Dijk

f a m i l y
Kinderen met:
Berend Klein Hesseling
Leendert Vrijenhoek

Kinderen:
Gerrit Kleijn Hesselink
Arie Klein Hesselink
Jacobus Vrijenhoek
Teunis Vrijenhoek
Leendert Vrijenhoek
Grietje van Dijk
 • Geboren: 15 mar 1761, doop te Overschie
 • Gehuwd 15 Jun 1800, Hillegersberg, met Berend Klein Hesseling
 • Gehuwd 2 Nov 1783, Overschie, met Leendert Vrijenhoek
 • Overleden: 9 Jul 1810, Hillegersberg
 • Beroep: 3 kinderen Klein Hesseling + 8 kinderen Vrijenhoek.

  klik voor voorouders door Hans Dekker gestuurd.

  De familie van Grietje van Dijk 1761-1810
  Grietje van Dijk werd op 15 maart 1761 te Overschie gedoopt. Uit het doopregister blijkt, dat haar ouders waren Jacob Ariense van Dijk en Maria Kales. Uit het huwelijksboek van Overschie blijkt, dat op 13 april 1754 in het huwelijk traden: Jacobus Ariense van Dijk, jongeman van Berkoude,woont te Overschie en Maria Kales, jongedochter van Overschie, woonachtig te Overschie.
  In zijn stad- en dorpsbeschrijving van 1793 schreef Van Ollefen over Berkoude: Het voorbeeld is niet schaars op 't land, Dat en door watersnood en door de nood van brand, Verwoesting is ontstaan in uitgebreide streeken. Aan dit BERKOUDE is zulks ook meer dan ééns gebleken.
  In het Geografisch Woordenboek van Kramers van 1855 lezen we:
  Berkenwoude, Berkou, Perkou, nederl.d.prov.Z.Holl.arr.Rotterdam,kant. en 2 u.W.Schoonhoven. Het vormt met de buurt Achterbroek en 2 polders de gem.Berkenwoude-en-Achterbroek.526 inw.
  Het spreekt voor zich, dat de vader van Jacobus, Arie van Dijk was geheten.In 1757 werd zijn kleinzoon Arie van Dijk gedoopt. In 1759 volgde een tweeling, Grietje en Jacobus. In 1761 volgde opnieuw een Grietje en vervolgens nog Teunis, Sietje en Neeltje.
  In het huwelijksboek van 1754 zagen we, dat Maria Kales een jonge dochter van Overschie was. Helaas werd verzuimd de naam van haar ouders te vermelden en in de doopboeken is zij onvindbaar gebleken. Wèl werd op 10 april 1722 aangetekend,dat Anna Teunisdr. van den Berg, jonge dochter van Overschie, het voorgenomen huwelijk te Alblas aantekende met JAKOB DIRKSZ KALIS, van Alblas. Uit dit huwelijk werd te Overschie op 4 juli 1728 gedoopt Jacoba, waarbij Bastiaan Kalis getuigde.
  In 1777 is te Overschie nog Abraham gedoopt als zoon van Jan Abrahamsz.Kalis. Wellicht was Maria Kales of Calis(volgens het register van haar overlijden te Overschie op 24 mei 1805) een dochter van het echt­paar Jakob Dirksz. Kalis en Anna Teunisdr. van den Berg. Deze Anna werd 23 december 1696 te Overschie gedoopt als dochter van Teunis Aertz. van den Bergh en Maertie Cornelisdr. de Bruyn.

 • Generated by GreatFamilie2.2 update 2