Nicolaas de VisserWillemina Carolina AkkermanJohannes Willem Frederik PlanjeAnna Paulona Petri

Nicolaas de VisserMaria Planje

Willem Carel (Wim) de Visser

f a m i l y
Kinderen met:
Henriëtte Elisabeth Gieles

Verwanten:
Nicolaas (Niek) de Visser
Aart de Visser
Bastiaan (Bas) de Visser
Johannes Willem Frederik (Joop) de Visser
Anna Paulona (Paula) de Visser
Karel Jan de Visser

Kinderen:
Henriëtte Maria (Jetteke) de Visser
Robertus Pieter Jacobus (Rob) de Visser
Willem Carel (Wim) de Visser
  • Geboren: 23 feb 1910, Dordrecht
  • Gehuwd apr 1939 met Cornelia Wijnanda (Corrie) Feis
  • Gehuwd 17 apr 1946, 's-Gravenhage, met Henriëtte Elisabeth Gieles
  • Overleden: 22 jan 1980, 's-Gravenhage
  • Beroep: Portret schilder te Den Haag.
  • Afbeelding gallery (14 afbeeldingen)

    pict225.jpg [135x193]
    Graag stel ik, Jetteke, jullie voor een kijkje te nemen op de pagina van mijn vader:

    klik opWim de Visser

    , Enjoy!
    Met dank aan neef Herbert de Visser die de stamboom van de De Vissers in volle bloei heeft gezet.

    Bijdrage van Herbert de Visser:
    Wim was leerling van de Academie voor Beeldende kunst in Rotterdam onder leiding van J.G. Heijberg. Daar verkreeg hij in 1934 de gouden medaille voor tekenen. Hij werd een bekend portretschilder, maakte conterfeitsels van vooraanstaande nederlanders. Hij schilderde, aquarelleerde en tekende (ook pastel) in de klassieke stijl o.a. portretten, landschappen, en stillevens. In Dordrecht was hij lid van tekengenootschap Pictura . Hij maakte met een aantal kunstbroeders een studiereis naar Spanje, uit deze periode zijn een aantal schilderijen uit Galicië en Vigo. Bekend is ook de door hem gemaakte kopie van een oorspronkelijk door Ary Scheffer geschilderd portret van Frédéric Chopin. Dit schilderij is in 1936 door het Dordrechts Museum geschonken aan de Poolse regering ter plaatsing in het geboortehuis van Chopin in Zelazowa, Polen.

    In 1932 ontmoette hij Corrie Feis (geb. 1914 Surabaja). Wim's vader was tegen een huwelijk omdat zij niet gedoopt was. In april 1939 zijn ze toch gehuwd en hebben zich gevestigd in Den Haag. Corrie was verpleegster van beroep, ze verloor haar baan omdat gehuwde vrouwen niet meer mochten werken. Die hoorden achter het aanrecht en kinderen te krijgen. Achter het aanrecht kon wel, maar kinderen kon ze niet krijgen.
    Ze woonden in de Bazarlaan boven de kunstschilder P.J. van Boxel. In de oorlog hielden ze drie joodse kinderen van de fam. Spiero ondergedoken. Twee daarvan zijn na anderhalve maand overbracht naar een ander adres. Bennie Spiero is anderhalf jaar bij hen onder gedoken geweest. Op een moment werd Wim gearresteerd en overgebracht naar de scheveningse gevangenis. In de ruimte er naast werd een verschrikkelijk kabaal gemaakt om hem angstig te maken. Daarna zijn ze naar Corrie gegaan en is het kind meegenomen. Alleen Bennie Spiero heeft de oorlog overleefd. Zijn jongere broers Nico en Robbie zijn vermoord. (Foto's zie Corrie Feis).

    In 1946 zijn Wim en Corrie officieel gescheiden. Twee jaar daarvoor had Corrie zich in Amsterdam gevestigd. Na de oorlog werd zij actief lid van de Ned. Vrouwen Beweging, een vredesbeweging opgericht in 1946 door vrouwen uit het anti-fascistisch verzet in de oorlogsjaren.

    Wim exposeerde voor de oorlog in Hotel Ponsen in Dordrecht (1935), bij kunsthandel Wagner in Rotterdam en van Deventer Kunsthandel in Den Haag (1938). In Den Haag hield hij tevens een expositie in kunstzaal De Poort (1941). Hij is altijd in klassieke stijl blijven schilderen en verbaasde zich over collega's die over gingen naar de Moderne Kunst. De reactie was dan dat er inkomen verworven moest worden.

    Een jonge dame uit Bergen op Zoom, Henriëtte Gieles Elisabeth (Jet, geb. 3 april 1922 Bergen op Zoom) is in juni 1944 komen werken in de huishouding bij mijn moeder en 's middags bij N. de Visser & Co van 1883. Ze woonde bij mijn ouders in de Oudenhovenstraat. 14 dagen later leerde ze Wim kennen. Na anderhalve maand zijn ze samen naar Den Haag gegaan en in 1946 gehuwd. Ze kregen twee kinderen Rob (1946) en Jetteke (1947). Jet sr. is gaan werken bij het Ministerie van Onderwijs.

    Naar Oom Wim en tante Jet was ook een van de bestemmingen voor een dagje uit. Ik zie ons wel via Voorburg of was het Rijswijk, Den Haag binnen rijden. De andere sfeer van deze stad heeft op een of andere manier blijkbaar indruk op me gemaakt. Verder kan ik me eigenlijk niet veel herinneren. Wel heb ik een gezellig rommelig beeld van het huis. Elke centimeter van de wanden was bezet met een schilderij.

    Adres te Den haag was Van Blankenburgstraat. Den Haag.

  • Generated by GreatFamilie2.2 update 2