Nicolaas de VisserMaria PlanjeHeiko EnsingAlida Adriana Waanders

Aart de VisserGrietje (Grť) Ensing

Lyda Maria de Visser

f a m i l y
Verwanten:
Eric Heiko de Visser
Herbert Nicolaas de Visser
Gonda Alida Pieternella de Visser

Kinderen:
Egon Pieko de Smit
Lyda Maria de Visser

Ik ben geboren in 1942 in Dordrecht; we woonden in de Oudehovenstraat aan het Beverwijcksplein een heerlijke plek om op te groeien. Aan de Singel op de Julianaschool volgde ik de kleuter, de lagere school en de MULO.
Toen ik 14 jaar was verhuisden wij naar de Reeweg; naar het voormalig ouderlijk huis van mijn vader.
Op mijn 18e ben ik voor een jaar naar Engeland gegaan; ik werkte daar als aupair voor een gezin met 4 kinderen; aansluitend heb ik een een paar weken door Schotland gereisd.
In 1962 ging ik met Marina de Vos op bezoek bij Rinus Smit, hij woonde boven de vishandel Eijgenraam in de Wijnstraat, waar ik me al gauw thuisvoelde en niet lang daarna zijn wij getrouwd. Ik was 20 jaar en Rinus 26, ik wist nog helemaal niet wat ik later wilde gaan doen. Rinus werkte als freelance ontwerper: hij was graficus, tekenaar, fotograaf en Jazzmusicus [drums]. In 1964 kreeg Rinus een baan op een reclamebureau in Arnhem en zijn wij verhuisd naar de Spijkerlaan en daar werd in 1965 onze zoon Egon geboren. In die tijd gingen we vaak wandelen in de mooie Arnhemse bossen, hoe gezellig ook, het nachtleven dat we leefde hield ik op den duur niet vol en 3 jaar later in 1968 ben ik bij Rinus weggegaan.
Ik wilde graag weer terug naar Dordrecht en ben samen met Egon naar Dordrecht gegaan om een woning te zoeken maar toen we daar niet in slaagde zijn we weer naar Arnhem terug gegaan . We logeerden eerst bij Biddle en vrienden en later op kamers in het Spijkerkwartier. Op een feestje ontmoette ik Hans Pieko. Hij woonde met zijn ouders in de Beekstraat en nodigde ons uit om bij hen te komen wonen en daar werden wij heel hartelijk ontvangen. We zijn toen getrouwd en in 1969 kregen we een dochter Femke. Hans was steenhouwer en had op de Grote Eusebius gewerkt, maar toen het steenhouwerbedrijf verder trok wilde Hans in Arnhem blijven en is naar de Academie voor Beeldende Kunsten gegaan; afd. Beeldende Vorming. Hij studeerde af als striptekenaar [Science fiction] en illustrator. Rinus en Hans werkten toen ook wel eens samen aan dezelfde opdracht. Nadat we twee jaar bij mijn schoonouders hadden ingewoond kregen we een huis in Arnhem zuid; dat was fijn voor de kinderen, want daar konden ze fijn buiten spelen.
Na vier jaar konden we van Stichting Atelierbeheer SLAK een mooi vrijstaande huis huren op Klim en Dal. Aan het huis waren diverse ateliers verbonden, waar verschillende kunstenaars werkten.
In 1973 ben ik naar de Academie Beeldende Kunsten gegaan, daar deed ik de avondopleiding, afd. Mode, waar ik de vakken modeltekenen en ontwerpen en mijn diploma confectiecoupeuse haalde. Na de Academie ben ik cursussen gaan geven, patroontekenen en ontwerpen.
Op18 jarige leeftijd is ook Egon naar de Academie voor Beeldende Kunsten gegaan afd. Beeldende Vorming, en ging hij zelfstandig wonen. Hij ging schilderen, maakte Miniatuur Architectuur, ontwierp tuinen en werkte in het openluchtmuseum.
In 1985 vertrok Hans en kwam ik weer alleen te staan. Daarna werkte ik op "Het Dorp" als creatiefmedewerkster met als specialisatie ontwerpen van aangepaste mode. Inhoudelijk betekende dat: aangepaste patronen tekenen en het begeleiden van de bewoners bij het maken van eigen kleding.
Nadat Femke en ik een aantal maanden samen woonde, vroeg Tika of ze bij ons mocht komen wonen, zo woonde we 2 jaar met zijn drieŽn. Femke ging uit huis wonen in 1986; om in 1996 weer terug te komen naar Klim en Dal, Femke werkt als onderwijsassistente ICT op een vakschool. De dochters van Femke, Meis en Lieve werden geboren in 2004 en 2005 zodat we opeens met zijn vijven waren en Femke begon een studie voor onderwijzeres op de PABO.
In 2008 werd ons huis op Klim en Dal verkocht en moesten wij er uit, ik ben verhuisd naar de Mussenberg een beeldschoon wijkje boven Klarendal, met een plein waar Meis en Lieve fijn kunnen spelen. Femke vond gelukkig ook een huis naar haar zin niet ver van mij vandaan.
Mijn hobby's zijn: schilderen met olie en temperaverf; lezen: Maarten 't Hart, Geert Mak, Tolstoi, Paustovskie, Jane Austen en het lezen en bekijken van boeken over Oud Dordrecht (Willem Witsen). Klassieke muziek en Blues en Neil Jong, Janis Ian, Carole King etc. Musea en oude stadjes bezoeken vind ik erg leuk en mijn allergrootste hobby is Oma zijn; samen met Meis en Lieve knutselen, schilderen of lezen of in de tuin spelen.
Vakanties: vroeger ging ik met mijn ouders in het voorjaar naar de veluwe en in de zomer naar Frankrijk en ItaliŽ.
Later zijn we een keer met zijn allen; mijn moeder, Hans, Herbert, Egon, Femke en ik, in het Dafje van Ma naar Frankrijk geweest. Later nog een keer naar Frankrijk waar Gonda en Jacob woonden. Daarna met Femke, Almar, Meis en Lieve naar Vlieland en de laatste jaren met Tante Ali, Eric en Wil, Herbert en Letty naar Texel, Callantsoog en Domburg.


Generated by GreatFamilie2.2 update 2