Maaike van Vliet

Neeltje Maaten (Maatten)

f a m i l y
Kinderen met:
Barend Klijn Hesselink

Kinderen:
Maaike Klijn Hesselink
St(e)ijntje Klijn Hesselink
Gerritje Klijn Hesselink
Neeltje Maaten (Maatten)
  • Geboren: 29 Nov 1854, Klaaswaal
  • Gehuwd 23 mei 1879, Klaaswaal acte 4, met Barend Klijn Hesselink
  • Overleden: 20 juni 1939, Dordrecht
  • Beroep: 6 kinderen
  • Bron: O329

    pict607.jpg [160x193]
    Haar moeder, Maaike van Vliet (geboren 14-10-1818) heeft bij haar ingewoond. Na het overlijden van Barend woonde ze 13 jaar in bij haar dochter en schoonzoon Steijntje Klijn Hesselink en Jacob Berkhof. Neeltje droeg een keuvel, of 's Gravendeelse krullenmuts. Neeltje overleed omstreeks 1938.
    In "Dordrecht verleden tijd", een fotoboek uit 1980 van P.J. Horsman en J.Alleblas, is op pagina 45 een fomet opgenomen van de bewoners van een hofje in de Glazenstraat. Onder hen waren Neeltje Klijn Hesselink-Maatten, haar dochter Steijntje Berkhof-Klijn Hesselink en haar zoontje Jacob Berkhof. Zie foto.
    Tekst zoals in het boek staat.:
    Uit " Dordrecht verleden tijd" van P.J.Horsman en J.Alleblas uitgegeven 1980.
    "Bewoners van een uit vijf huisjes bestaand hofje in de Glazenstraat, gefotografeerd in de zomer van 1908. Van rechts naar links poseren Stījntje Berkhof-Klijn Hesselink met op haar arm zoontje Jacob, mevrouw Van Eijk met haar zoontjes, de uit Zeeland afkomstige Suzanna Huiszoon met haar moeder, nachtwaker G.Plomp met vrouw en dochter Pietje, de bij alle bevallingen in de buurt aanwezige baker mevrouw Nagtegaal, Maaike Nagtegaal en mevrouw Klijn Hesselink-Maate. Links zit mevrouw In 't Veld; de naam van de andere vrouw konden we na 72 jaar niet meer achterhalen.
    Aan de kleding is reeds te zien dat we hier te doen hebben met een plattelandsgemeenschap. De dracht van de 's-Gravendeelse krullenmuts of keuvel zou bij de oudere vrouwen tot aan de oorlog voortduren. Opvallend is de klederdracht van de Zeeuwse immigranten.
    De Glazenstraat, oorspronkelijk een gedeelte van de Zuidendijk, lag in de heerlijkheid De Mijl die in 1856 bij Dubbeldam werd gevoegd en door een grenswijziging in 1902 bij Dordt kwam. De buurtschap had een eigen school, kerkgebouw en winkeltjes en het merendeel van de bevolking was werkzaam bij de ijzergieterij Penn en Bauduin of in de tuinbouw. De straat ontleent zijn naam dan ook waarschijnlijk aan de vele glazen van de broeikassen.
    In 1972/73 verdween vrijwel alle bebouwing ten behoeve van verkeersdoeleinden."

  • Generated by GreatFamilie2.2 update 2