Ben Tertoole

Ben Tertoole
 • Geboren: 9 apr 1936, Rotterdam
 • Friend with Egon Pieko de Smit
 • Overleden: 21 mei 2017, Arnhem
 • Beroep: Clown
 • Afbeelding gallery (1 afbeeldingen)

  pict518.jpg [146x193]
  Artieste naam si Clown Bennie-El Hector.
  Heeft 2 kinderen. Dochter Daphne.
  Zijn laatste hond heet Rakker.
  Dichten was ook een hobby. Op de overlijdenskaart stond:
  Het licht springt op groen
  Je wordt geboren, gezond en bloot
  Sprank`lend vol leven
  Uit je moeders schoot
  Maar eventjes later
  Staat het licht weer op rood
  Je benmt onderweg: op weg naar de dood.

  Op youtube.com kijk een video: Van Clown Bennie, Voor Vrienden

  Circus Aladdin

  Circus Aladdin - de Berdini's - Poster circus collectie Piet-Hein OutBen Tertoole en Frits de Vries vormden de clownsgroep de Berdini’s. Van 1978 tot en met 1982 werkzaam bij het Nederlandse Circus Renz van Nol en Marina van de Vegt. Het duo wilde echter meer en besloot een eigen circus op te richten.

  Ze kochten van Frank Torrez materiaal van diens Circus Franklin, die op zijn beurt het materiaal van het Circus Hoepla gekocht had in 1980. In 1983 ging het Circus Aladdin voor het eerst op reis. Vaste nummers uit het programma: the Great Frederico (jongleren op de ladder) ofwel Frits. Ben Tertoole als de sterke man El Hector (hij tilde o.a. een pony op), clownerie van De Berdini's en na de pauze een illusionisten nummer van ongeveer 40 minuten. Daarnaast een aantal dierennummers met pony's en andere kleine dieren.

  The Great Leonardo (Ome Sjef Mullens) was ook enkele jaren aan het circus verbonden. In november 1994 zou hij groots afscheid nemen, maar helaas moest hij enkele dagen voor het afscheid plotseling in het ziekenhuis opgenomen worden. Veel artiesten, w.o. clown Frenky (Jan Plug), kregen hun opleiding bij Circus Aladdin. Ben en Frits vormden tot 1991 de directie. Daarna stond het circus onder de leiding van Ben Tertoole als artistiek directeur en Wim den Otterals financieel directeur.

  Op 28 september 1995 is het circus onderweg als een Duitse vrachtwagenchauffeur tijdens het invoegen de circuskolonne over het hoofd ziet. Een enorme ravage op de A2 ter hoogte van Best is het gevolg. De dierentransporter met de kamelen en chico de lama vliegt op zijn kant. De kamelen raken in shock en lama Chico is vrijwel op slag dood. Vier andere wagens waaronder de kassawagen raken total loss. Al met al werd 1995 hierdoor een rampjaar voor Aladdin. Het publiek liet het circus links liggen, in het voorjaar plakten dierenactivisten in Eindhoven de borden van het circus over met stroken waarop “Afgelast” stond.

  14 oktober verschijnt een paginagroot artikel in De Telegraaf over het circus dat inmiddels op de rand van een faillissement staat. Men noemt het zelfs “Het zieligste circus van Nederland.” Hulpacties worden op touw gezet. Het circus krijgt twee tweedehands DAF trucks, een baby lama (Donar) en diverse donaties. Zo kan er ook een nieuwe kassawagen aangeschaft worden. Toch blijft het circus balanceren op het randje van faillissement. In de media beklagen Den Otter en Ter Toole zich over de gemeenten, hoogte van staangelden en het niet mogen plaatsen van reclameborden. Ze zijn moegestreden.

  In 1997 is er een nieuwe tent en in de loop van het seizoen nemen Evert Duitshof en Patrick Lanza het circus over. Toch gaan de zaken niet helemaal naar wens en de MKZ crisis in 2001 doet het circus uiteindelijk de das om. Het circus Aladdin gaat niet meer op reis. Directeur Duitshof legt zich toe op de verhuur van circustent en artiestenbemiddeling vanuit zijn woonplaats Varsseveld.

  Met het hele gezin naar Circus Aladdin - Poster circus collectie Piet-Hein Out

  Kitty Hagen op Facebook.com 24 mei om 9:30 ·

  OVERLIJDENS BERICHT !!! Na al geruime tijd ziek te zijn is toch nog onverwachts overleden Ben Tertoole alias BEN BERDINI directeur van CIRCUS ALLADIN. Egon zijn vriend heeft niet alle adressen.... Dus DEEL DIT BERICHT alsjeblieft....
  U kunt afscheid nemen van Ben in het uitvaartcentrum van coöperatie DELA, Weg langs de begraafplaatsen 5 te Arnhem op zondag 28 mei van 13.00-13.30 uur.
  De crematieplechtigheid wordt gehouden op maandag 29 mei om 15.15 uur in de aula van crematorium Moscowa, Waterbergseweg 18 te Arnhem. Na afloop ontmoet men elkaar in de koffiekamer. DEEL DIT BERICHT ALSTUBLIEFT...... Clown Bennie 9 april 1936 - 21 mei 2017 Zou fijn zijn als u bij Ben zijn laatste applaus aanwezig kunt zijn...... XXX Kitty Hagen

 • Generated by GreatFamilie2.2 update 2